Bewegingspatronen

Wilt u samen met ons in beweging komen?

Maak direct een afspraak

Home » Sportchiropractie » Bewegingspatronen

Bewegingspatronen

Het menselijk lichaam is vanaf de geboorte in staat veilig en effectief te bewegen. Deze complexe bewegingspatronen blijven zich ontwikkelen en er vindt interactie plaats tussen de vele spiergroepen en neurologische functies.

Door een correcte samenwerking komt een gecoördineerd en gebalanceerd bewegingspatroon tot stand. Onder invloed van factoren als stress, blessures, ongelukken of verkeerde gewoonten kunnen deze patronen echter veranderen in disfunctionele en ineffectieve patronen. De kwantiteit neemt het over van de kwaliteit van de beweging. Hierdoor beweegt de sporter minder efficiënt met als gevolg een afnemende prestatie en toenemende pijn en vermoeidheid.

Disfunctionele bewegingspatronen leiden tot overbelasting enonderbelasting van spieren en gewrichten omdat het lichaam de disfunctie gaat compenseren. Dit wordt de“chain reaction” genoemd, door deze kettingreactie neemt de kans op blessureleed toe. Het is een vicieuze cirkel van disbalans geworden. De pijnlijke plek is zeker niet de oorzaak van het probleem, maar een symptoom van disfunctie.

De sportchiropractor stelt de oorzaak van de disfunctie van het lichaam vast door algemeen, neurologisch en orthopedisch onderzoek en bewegingstests. Vervolgens vindt chiropractische behandeling plaats en krijgt de patiënt corrigerende oefeningen mee om de bewegingspatronen te herstellen.

Een voorbeeld 

Een atleet raakt geblesseerd aan het heupgewricht. Door de disfunctie in de heup neemt het lichaam compenserende maatregelen. De atleet past zijn bewegingspatroon hierop aan, waardoor pijn in de knie ontstaat. Na een tijdje gaat de kniepijn overheersen. De atleet wil hiervoor worden behandeld, terwijl de oorzaak van de klacht in de beperking van de heup zit. In de opleiding sportchiropractie is veel tijd en aandacht voor het vaststellen van de oorzaak van een specifieke sportblessure. 

Een sportchiropractor ziet het lichaam als geheel en kijkt naar de totale bewegingsketen die een blessure kan veroorzaken.

Kom in beweging met Chiropractie LaFlamme

Wilt u weten of de chiropractor in Breda en Bavel iets voor u kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis screening.

Wij bevinden ons in Bavel en Breda

Back in Motion Centrum 
Thoornseweg 1
4854 EH Bavel

NAC stadion
Stadionstraat 13
4815 NC Breda

Belt u liever?

U kunt ons bereiken op volgend nummer: 0161-430040

Wij staan altijd voor u klaar

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Chiropractie La Flamme