ga naar site
SPORTCHIROPRACTIE

Veelgestelde vragen

Is een chiropractische behandeling pijnlijk?

Over het algemeen is een chiropractische behandeling niet pijnlijk. De chiropractor vertelt zoveel mogelijk van te voren wat u kunt verwachten. De behandeling bestaat meestal uit manipulatie van gewrichten, massage van zachte weefsels (bindweefsel, spieren en pezen), specifieke oefeningen en aandacht voor uw dagelijkse activiteiten (leefwijze, houding en bewegingspatroon).

Vaak ervaren patiënten direct na de behandeling al verlichting van hun klachten. Als ‘bijwerking’ komt wel vaker lichte spierpijn of vermoeidheid voor, die meestal na een of twee dagen weer verdwijnt.

Waarom wordt een chiropractor ook wel kraker genoemd?

Tijdens een chiropractische behandeling worden o.a. gewrichten opgerekt om ze weer soepel te laten bewegen. Dit oprekken is te vergelijken met het aan uw vingers trekken (“knakgeluid”).

Wat is het verschil tussen een manueel therapeut en een chiropractor?

Een fysiotherapeut werkt op de spieren, een manuele therapeut op de wervels en een chiropractor op het zenuwstelsel, gewrichten en spieren. Een chiropractor is een specialist op het gebied van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. Daarnaast is er een verschil in opleiding. Chiropractie is een vijfjarige fulltime academische studie, waar een jaar onder strenge begeleiding stage wordt gelopen in de kliniek die bij de opleiding is aangesloten. Bovendien wordt in Nederland na de studie nog een jaar onder begeleiding gewerkt. Een manueel therapeut is een (fysio)therapeut die een aanvullende parttime opleiding heeft gevolgd in manipulatieve of mobiliserende technieken.


Is chiropractie veilig?

In 1979 publiceerde een Nieuw Zeelandse onderzoekscommissie een rapport over chiropractie met als een van de belangrijkste bevindingen dat: “Chiropractoren de enige beoefenaars van de geneeskunde zijn die per definitie bekwaam zijn door hun opleiding en training om wervelkolomcorrecties toe te passen. Wervelkolomcorrecties in handen van een erkende chiropractor opmerkelijk veilig zijn.”  

Is nekwervelmanipulatie: een veilige behandelmethode?

Elke medische behandeling is meer of minder aan risico’s onderhevig. Uw chiropractor is zich hiervan bewust en voert zeer zorgvuldig lichamelijk onderzoek uit en informeert in  een anamnesegesprek naar uw ziektegeschiedenis en ziektesymptomen om zo verantwoorde keuzes te maken met betrekking tot uw behandeling. De grote meerderheid van bijwerkingen bij behandelingen aan de nekwervels zijn niet ernstig, kort van duur en bestaan uit stijfheid, moeheid, soms pijn in het behandelde gebied. Deze bijwerkingen verdwijnen normaal gesproken na enkele uren of dagen.

Er is een zeer kleine kans op ernstige complicaties bij manipulatie aan de nekwervels, zoals een beroerte. Het risico hierop wordt geschat op 1 op de 1 miljoen tot 1 op de 6 miljoen nekmanipulaties. Ter vergelijking: alledaagse activiteiten die hetzelfde risico dragen als nekmanipulatie zijn o.a. achterom kijken bij autorijden, achteroverleunen in de wasbak bij de kapper, of het plafond schilderen. Het risico op een beroerte voor patiënten met hoofd- en nekpijn na een bezoek aan de chiropractor is gelijk aan het risico op beroerte na bezoek aan de huisarts, voor personen onder de 45 jaar. De meest waarschijnlijke verklaring hiervoor is dat mensen mogelijk hulp zoeken in verband met klachten (hoofd- en nekpijn) die bij een beginnende halsslagader dissectie horen, deze kan tot een beroerte leiden.

 

Kan ik de chiropractor vragen om een second opinion?

Ja, dat kan zeker. Naar aanleiding van uw bezoek aan een andere specialist, kunt u de chiropractor altijd om advies vragen. Naast een neurologisch onderzoek, geeft de chiropractor zijn bevindingen en een toelichting waardoor duidelijkheid ontstaat over de oorzaak en behandeling van uw klachten. Eventueel wordt gebruik gemaakt van bestaande röntgenfoto’s en MRI. Een chiropractor is opgeleid voor het interpreteren van deze beelden. Ook met andere vragen kunt u altijd terecht.

 

Voor behandeling van:

RSI

Geregistreerd chiropractor

UA-114354267-1