ga naar site
SPORTCHIROPRACTIE

Rugklachten

Rugklachten ontstaan in de wervelkolom. De wervelkolom is de as van ons lichaam. Hij zorgt voor stabiliteit en mobiliteit om soepel te kunnen bewegen. Ook zorgt hij voor bescherming van het ruggenmerg en de belangrijke zenuwen die zich erin bevinden. De wervels worden onder elkaar aaneengehouden door de tussenwervelschijf en twee gewrichten, de facetgewrichten. Deze tussenwervelschijven kunnen veel ongemak veroorzaken, ze zijn onderhevig aan slijtage. Hierdoor kan (lage)rugpijn en/of nekpijn ontstaan en uitstralingspijnen naar de benen en armen. Er zijn verschillende soorten rugklachten, onder en boven in de rug, hernia, ischias en spit.

 

Lage rugpijn 

 

Lage rugpijn is een hoofdoorzaak voor uitval op het werk en een veel voorkomende reden voor bezoek aan een arts.

De klachten kenmerken zich door:

 

·          scherpe, diffuse pijn

·          (vaak met) uitstraling naar de billen

·          (mogelijk  met) tinteling of doof gevoel naar benen en voeten, met krachtverlies

 

De klachten kunnen toenemen bij lang zitten, staan, buigen en in of uit de auto stappen. Oorzaak is het onvoldoende functioneren van gewrichten, disc- of rugspieren.

 

Pijn in de bovenrug

 

De bovenrug is het gedeelte van de rug waar de ribben aan de wervelkolom vastzitten en waar de rug een beetje “bol” is. Pijn in de bovenrug ontstaat meestal geleidelijk, bijvoorbeeld door:

·           een verkeerde (zit)houding,

·           veel boven het hoofd werken

·           steeds dezelfde bewegingen met één arm (bijv. strijken)

 

Klachten kunnen plotseling optreden door:

·          vertillen

·          een verkeerde beweging

 

De pijn is  meestal voelbaar tussen de schouderbladen en  gaat vaak samen met stijfheid op andere plaatsen in rug, nek, borst en uitstralingspijn naar de arm(en). De symptomen kunnen lijken op hartklachten. De blokkades in de bovenrug kunnen ademhalen bemoeilijken, doordat de ribben minder goed bewegen. Ook kan hoesten en niezen pijnlijk zijn. De oorzaak van deze klachten ligt in het “vast” of verkeerd zitten van één of meer wervels, waardoor spanning in de bovenrug ontstaat en zenuwen geïrriteerd raken.

Chiropractische behandeling

De chiropractor bespreekt de klacht met de patiënt en stelt de oorzaak van de klacht vast door een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Vervolgens voert hij chiropractische correcties uit die de blokkades opheffen en de bewegingsbeperking normaliseren. De correctie zorgt voor een scheiding van samengedrukte gewrichten en haalt daarmee de druk op de zenuwen weg. Chiropractische behandeling blijkt zeer effectief. Veel patiënten hebben er pijnstillende injecties of operaties door kunnen vermijden. Ter ondersteuning van de behandeling krijgt de patiënt oefeningen mee. Ook kunnen patiënten een workshop rompstabiliteit volgen om de stabiliteit van de wervelkolom te verbeteren.

 

 

Voor behandeling van:

RSI

Geregistreerd chiropractor

UA-114354267-1