ga naar site
SPORTCHIROPRACTIE

Hernia

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, bijeengehouden door banden, spieren en pezen. Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. De uitstulping kan op een zenuwbaan drukken waardoor pijn ontstaat, eventueel met verschijnselen van uitval van de zenuw (doof gevoel, krachtsvermindering) en uitstraling naar bil of been. Een hernia kan op 3 plekken in de wervelkolom voorkomen:

·         onderin de rug

·         in de nek

·         tussen de schouderbladen.

 

Een hernia ontstaat wanneer de tussenwervelschijf zijn soepelheid verliest. Slijtage van deze schijf is een proces dat bij iedereen in zekere mate plaatsvindt. Dat kan aanleiding geven tot rugklachten, maar lang niet altijd. Vaak komt hernia in bepaalde families wat meer voor. Zwaar werk met veel bukken en tillen kan wel meer rugklachten geven, maar het leidt niet tot een hernia. Hernia komt even vaak voor bij mensen die licht werk doen als bij mensen die zwaar werk doen. Kortom er is nog veel onbekend over de mogelijke oorzaken van een hernia.

 

In een uitgebreid consult stelt de chiropractor vragen over de rugpijn en de algehele gezondheidssituatie. De pijn kan namelijk samenhangen met andere gezondheidsklachten. Eventuele röntgenfoto’s worden opgevraagd en met de patiënt doorgesproken. Vervolgens wordt de beweeglijkheid van de wervelkolom hersteld door diverse correctietechnieken, waardoor de uitstulping minder op de zenuw drukt en de pijn afneemt. Bij een ernstige hernia verwijst de chiropractor door naar een neuroloog en kan een operatie uitkomst bieden.

 

Voor behandeling van:

RSI

Geregistreerd chiropractor

UA-114354267-1